Tropikalny omlet cytrynowo- kokosowy
Lato już niestety dawno za nami, ale z takim śniadaniem przeniesiecie się w kulinarną podróż w gorące tropiki... Jeśli chcecie poczuć wakacyjny klimat i uciec na chwilę od otaczającej nas szarej, jesiennej rzeczywistości to koniecznie lećcie do kuchni i przygotujcie omleta budyniowego z wiórkami kokosowymi oraz sokiem i skórką cytryny. Bardzo aromatyczny, cytrusowy. Słodki za sprawą dodatku banana. I co bardzo ważne puszysty i rozpływający się w ustach. Omleta możecie podać z dowolnymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, płatki kokosowe, orzechy. Ja tym razem postawiłam na skyr i mrożone owoce leśne, które rozmroziłam podgrzewając w rondelku.
A jeśli szukacie więcej pomysłów na słodkie śniadania to koniecznie zajrzyjcie tutaj:
2 jajka
1/2 dojrzałego banana
2 łyżki proszku budyniowego
2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
1-2 łyżki soku z cytryny
Skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
Banana rozgnieć dokładnie widelcem na papkę. Jajka roztrzep energicznie widelcem razem z bananem i sokiem z cytryny. Dodaj budyń, wiórki, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli i ponownie energicznie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Smaż omleta pod przykryciem na niewielkim ogniu. W ten sposób góra omleta zetnie się na tyle, że łatwo go będzie przekręcić a przy tym spód nie będzie spalony. Przerzuć omleta na drugą stronę i smaż do momentu, aż się ładnie przyrumieni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz