Pancakes z batatów
Jestem wielbicielką wszelkich placków, naleśników, omletów, racuszków. Dlatego dzisiaj nowa propozycja dla wszystkich fanów słodkich śniadań. Placki z batata z nutą pomarańczy. Placuszki wyszły bardzo puszyste i mięciutkie. Są słodkie, chociaż nie zawierają dodatku cukru. Najlepsze na ciepło, z miodem i orzechami. Świetnie smakują też z kajmakiem i prażonymi jabłkami. Pycha !
A jeśli szukacie więcej pomysłów na zdrowe, słodkie śniadania to koniecznie wypróbujcie te przepisy:
Najlepszy omlet bananowy
Owsiany omlet z jabłkiem
Jogurtowe placki z jabłkami
Twarogowe placki z żurawiną
Składniki (ok. 14 placków):
1 szklanka puree z batata*
1/2 szklanki napoju roślinnego (u mnie owsiane) lub mleka
2 jajka
sok z 1/2 pomarańczy (+ opcjonalnie otarta skórka)
ok. 2/3 szklanki mąki pszennej (możesz wymieszać z owsianą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
* Przygotowanie takiego puree jest bardzo proste. Obierz bataty i pokrój je na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowały. Wrzuć je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj do miękkości (ok. 10-15 minut). Ugotowane bataty zblenduj na gładką masę.
W jednej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek i sól. W drugiej, za pomocą trzepaczki połącz ze sobą wszystkie mokre składniki. Wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie dość gęste ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosyp jeszcze trochę mąki.
Placki usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz