Puszysty omlet bananowy

Mało kto lubi poranne wstawanie. Zwłaszcza jesienią czy zimą, które nadchodzą wielkimi krokami. Za oknem chmury, deszcz, wiatr, nieprzyjemny chłód. Najlepiej byłoby zostać w ciepłym łóżku, pod kołderką. Ale takie poranki można trochę odmienić, żeby bardziej chciało nam się wstawać. Mój sposób to ciepła kawa i pyszne, pożywne śniadanie. 
Taki zestaw rozgrzewa i dodaje energii na początek dnia. Na samą myśl od razu łatwiej mi wyjść z łóżka. Dzisiaj przepis na moje ulubione śniadanie na słodko, czyli puszysty omlet bananowy. Pyszny, syty i naturalnie słodki. Jest szybki do przygotowania. W czasie, gdy będzie nam się parzyła kawa, omlet będzie gotowy. Tak więc, nastawiamy budziki 10 minut wcześniej i do dzieła!
puszysty omlet bananowy, bez cukru, na śniadanie


Składniki:
  • 1/2 banana
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu (dowolny)
  • 1 łyżka mąki (owsiana/gryczana/pszenna)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli, cynamom
  • ulubione dodatki: pokrojone owoce, jogurt, dżem, masło orzechowe itp.

Banana rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj jajka, szczyptę soli i roztrzep energicznie, aż masa będzie puszysta. Dodaj mąkę, budyń i cynamon. Wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Na patelni o małej średnicy rozgrzej niewielką ilość oleju. Wlej masę i przykryj patelnię pokrywką. Obróć omlet na drugą stronę, gdy będzie złocisty od spodu. Gotowy omlet udekoruj ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


puszysty omlet bananowy

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty