Jaglanka czekoladowa

     Jeśli uwielbiacie owsiankę, ale czasem już Wam się nudzi i szukacie alternatywy to dobrze trafiliście. Gęsta, kremowa czekoladowa jaglanka to pyszny zamiennik zwykłej owsianki. Jaglankę przygotowałam na mleku owsianym, ale z powodzeniem możecie użyć mleka krowiego lub innego mleka roślinnego, które lubicie. Dodatek masła orzechowego, ulubionych owoców czy dowolnych bakalii sprawi, że taka jaglanka idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie na ciepło, ale tak samo dobrze smakuje zjedzona na zimno, jako zdrowy deser.

Czekoladowa jaglanka na mleku

Składniki (2 duże porcje):

1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka owsianego (krowiego albo innego roślinnego)
2 łyżki kakao
3 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
szczypta soli
dodatki: masło orzechowe, owoce, orzechy itp.

Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko ze szczyptą soli i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i lekko się rozgotuje. Pod koniec dodaj kakao, czekoladę i miód. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Jeśli jaglanka jest dla Ciebie za gęsta, dolej jeszcze trochę mleka. Kaszę możesz zblendować, niedokładnie, ręcznym blenderem, jednak nie jest to konieczne. 
Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.

SMACZNEGO!

Czekoladowa jaglanka na mleku

Komentarze

Popularne posty