Serowe placki z żurawiną
Zazwyczaj pierwsze albo drugie śniadanie robię na słodko. Najczęściej jest to owsianka albo omlet, np. mój ukochany omlet bananowy. Tym razem postanowiłam zrobić placuszki. A skoro mamy już grudzień, będą to placuszki w świątecznym klimacie. Serowe placki z dodatkiem suszonej żurawiny smakują jak świąteczny sernik. Jednak mają nad nim tę przewagę, że nie zawierają dużej ilości cukru. Są więc idealną propozycją na pyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Placuszki są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej ponieważ są zrobione z dodatkiem mąki jaglanej. Można zastąpić ją inną mąką- taką jaką akurat mamy w domu. Z przepisu wychodzi 7 sztuk, więc jeśli chcecie więcej, zwiększcie ilość składników. Placki robi się błyskawicznie. Przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem miodu, dżemu czy jogurtu. Polecam na zimowe, ciepłe śniadanie. Poczujcie już klimat świąt!
Składniki (7 sztuk):
- 1/2 kostki twarogu suchego, zbitego (ok. 130 g)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka posiekanej żurawiny
- aromat waniliowy lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Masę nakładaj łyżką i formuj okrągłe placki. Smaż, aż placki nabiorą złoto-brązowego koloru od spodu. Wtedy przekręć je na drugą stronę i również usmaż na złoto. Gotowe placuszki podawaj tak jak lubisz. Może to być miód, syrop klonowy, konfitura czy po prostu jogurt naturalny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz