Serowe placki z żurawiną

Zazwyczaj pierwsze albo drugie śniadanie robię na słodko. Najczęściej jest to owsianka albo omlet, np. mój ukochany omlet bananowy. Tym razem postanowiłam zrobić placuszki. A skoro mamy już grudzień, będą to placuszki w świątecznym klimacie. Serowe placki z dodatkiem suszonej żurawiny smakują jak świąteczny sernik. Jednak mają nad nim tę przewagę, że nie zawierają dużej ilości cukru. Są więc idealną propozycją na pyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Placuszki są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej ponieważ są zrobione z dodatkiem mąki jaglanej. Można zastąpić ją inną mąką- taką jaką akurat mamy w domu. Z przepisu wychodzi 7 sztuk, więc jeśli chcecie więcej, zwiększcie ilość składników. Placki robi się błyskawicznie. Przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem miodu, dżemu czy jogurtu. Polecam na zimowe, ciepłe śniadanie. Poczujcie już klimat świąt!
serowe placki z żurawiną


Składniki (7 sztuk):
  • 1/2 kostki twarogu suchego, zbitego (ok. 130 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka posiekanej żurawiny
  • aromat waniliowy lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
Wybierz twaróg dość twardy, nie ten mazisty. Rozgnieć go widelcem. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj kropelkę aromatu lub cukier wanilinowy. Możesz także dodać łyżkę cukru pudru lub innego słodzika w pudrze. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną żurawinę. Masa ma wyjść dosyć gęsta.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Masę nakładaj łyżką i formuj okrągłe placki. Smaż, aż placki nabiorą złoto-brązowego koloru od spodu. Wtedy przekręć je na drugą stronę i również usmaż na złoto. Gotowe placuszki podawaj tak jak lubisz. Może to być miód, syrop klonowy, konfitura czy po prostu jogurt naturalny.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty