Placki marchewkowe o smaku piernika
Już dzisiaj Mikołajki. Wierzycie w Świętego Mikołaja? Jeśli tak, to w tym roku zamiast ciasteczek przygotujcie dla niego placuszki marchewkowe o smaku piernika. Obiecuję, że będzie zadowolony :p
A jeśli uważacie, że św. Mikołaj nie istnieje to zróbcie te placki dla siebie, na zimowe, przedświąteczne śniadanie. Zapach przypraw korzennych, skórki pomarańczowej i orzechów rozchodzący się po kuchni pozwoli Wam poczuć klimat nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe i piernika to koniecznie wypróbujcie połączenie tych dwóch smaków zamknięte w formie placuszków. Najlepiej smakują podane z czekośliwką, jogurtem i polane miodem !
Składniki (2-3 porcje):
7-8 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika + 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka miodu
1 szklanka startej marchewki startej na drobnych oczkach
3 łyżki zmielonych/ drobno rozdrobnionych orzechów włoskich
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (może być też suszona)
Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Jajka, mleko i miód połącz ze sobą za pomocą trzepaczki. Zawartość obu misek zmieszaj ze sobą. Na koniec dodaj startą marchewkę, orzechy i skórkę pomarańczową. Masa ma być dosyć rzadka, ale jeśli jest zbyt lejąca, dodaj jeszcze łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Masę nakładaj łyżką i smaż placki z obu stron do zarumienienia, ok. 2 minuty na stronę. Placuszki podawaj z ulubioną konfiturą i polej je z wierzchu miodem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz