Placki marchewkowe o smaku piernika

     Już dzisiaj Mikołajki. Wierzycie w Świętego Mikołaja? Jeśli tak, to w tym roku zamiast ciasteczek przygotujcie dla niego placuszki marchewkowe o smaku piernika. Obiecuję, że będzie zadowolony :p    

A jeśli uważacie, że św. Mikołaj nie istnieje to zróbcie te placki dla siebie, na zimowe, przedświąteczne śniadanie. Zapach przypraw korzennych, skórki pomarańczowej i orzechów rozchodzący się po kuchni pozwoli Wam poczuć klimat nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe i piernika to koniecznie wypróbujcie połączenie tych dwóch smaków zamknięte w formie placuszków. Najlepiej smakują podane z czekośliwką, jogurtem i polane miodem !

Placki marchewkowe o smaku piernika z miodem i orzechami
Placki marchewkowe o smaku piernika z miodem i orzechami

Składniki (2-3 porcje):

7-8 łyżek mąki pszennej 
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika + 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli

2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka miodu

1 szklanka startej marchewki startej na drobnych oczkach
3 łyżki zmielonych/ drobno rozdrobnionych orzechów włoskich
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (może być też suszona)

Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Jajka, mleko i miód połącz ze sobą za pomocą trzepaczki. Zawartość obu misek zmieszaj ze sobą. Na koniec dodaj startą marchewkę, orzechy i skórkę pomarańczową. Masa ma być dosyć rzadka, ale jeśli jest zbyt lejąca, dodaj jeszcze łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Masę nakładaj łyżką i smaż placki z obu stron do zarumienienia, ok. 2 minuty na stronę. Placuszki podawaj z ulubioną konfiturą i polej je z wierzchu miodem.

SMACZNEGO!


Placki marchewkowe o smaku piernika z miodem i orzechami
Placki marchewkowe o smaku piernika z miodem i orzechami


Komentarze

Popularne posty