Orzechowe ciastka z aquafabą

    Jeśli tak jak ja uwielbiacie ciastka i inne słodkie wypieki, ale nie możecie lub po prostu nie jadacie jaj, ten przepis będzie dla Was idealny. Ja jajka jem, ale lubię próbować w kuchni nowe rozwiązania a poza tym od jakiegoś czasu staram się gotować w duchu 'zero waste'. Ten przepis wpisuje się właśnie w tę zasadę. 
Po wykorzystaniu ciecierzycy ze słoika lub z puszki, np. do przygotowania brownie z ciecierzycy, pozostaje nam zalewa. Ta zalewa to aquafaba. Jedną z jej właściwości jest zdolność tworzenia piany, dzięki czemu można ją wykorzystać jako zamiennik białka jaja kurzego. Ja postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia szybkich ciasteczek czekoladowo-orzechowych. Do ich przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku składników a efekt jest naprawdę zaskakujący. Spróbujcie sami :)

Wegańskie ciastka orzechowo czekoladowe z aquafaby
Wegańskie ciastka orzechowo czekoladowe z aquafaby


Składniki:
1/2 szklanki aquafaby
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka zmielonych na mąkę orzechów włoskich
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Aquafabę przelej do miski i ubij ze szczyptą soli i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier, po jednej łyżce i ubijaj aż połączy się z pianą. Suche składniki wymieszaj ze sobą w drugiej misce. Dodaj pianę z białek i dokładnie wszystko wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Masę nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piecz przez 10 minut, pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!


Wegańskie ciastka orzechowo czekoladowe z aquafaby
Wegańskie ciastka orzechowo czekoladowe z aquafaby
Wegańskie ciastka orzechowo czekoladowe z aquafaby

Komentarze

Popularne posty