Najlepsze brownie z ciecierzycy

Dziś przepis dla wielbicieli czekoladowych wypieków. To brownie z ciecierzycy jest jedną z lepszych "odchudzonych" wersji oryginalnego brownie. Ciasto jest bardzo wilgotne i mocno czekoladowe. Ciecierzyca jest całkowicie niewyczuwalna, jeśli tylko dobrze wypłuczemy ją z zalewy. Brownie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, wtedy w smaku przypomina sklepowe trufle. A jeśli lubicie słodycze w takim klimacie, z nietypowymi dodatkami spróbujcie również fasolowego brownie, z  mojego wcześniejszego przepisu.


Całe ciasto: 1022kcal | 127g węgli | 27g białka | 43g tłuszczu 

Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej ( ja użyłam gotowej, ze słoiczka)
  • 10 daktyli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
Daktyle zalej wrzątkiem, aby zmiękły i odstaw na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciecierzycę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Do miski wrzuć ciecierzycę i daktyle. Przy pomocy blendera zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj jaja, miód i mleczko kokosowe i ponownie zblenduj. Na koniec wsyp kakao i mąkę kokosową i dokładnie połącz z resztą składników. 

Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut, w zależności od piekarnika. Środek ciasta powinien stężeć a wierz lekko się przyrumienić. Ciasto pozostaw do wystudzenia a następnie przechowuj w lodówce. Moim zdaniem schłodzone smakuje najlepiej :)

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty