Wegański chlebek bananowy z czekoladą
Chlebek bananowy jest dobry na wszystko. Kto z Was go nie lubi, niech się przyzna :D Przygotowanie go to żadna filozofia, mieszamy oddzielne mokre i suche składniki, łączymy, siup do piekarnika i gotowe! Na moim blogu jest już przepis na najlepszy chlebek bananowy. Tak swoją drogą, był to pierwszy przepis jaki dodałam na bloga :3 Tym razem propozycja dla osób, które nie mają w domu jajek albo po prostu ich nie jedzą. Ciasto jest całkowicie wegańskie. Tych co podchodzą niepewnie do takich eksperymentów uspokajam, nie poczujecie, że czegokolwiek brakuje. Zapraszam do pieczenia!
Składniki:
- 3 bardzo mocno dojrzałe banany
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki owsianej/gryczanej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3-4 łyżki erytrytolu lub cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady gorzkiej/mlecznej
- garść orzechów laskowych lub włoskich
W jednej misce umieść banany, olej, wodę i zblenduj. Do drugiej wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj. Na koniec dodaj czekoladę i orzechy i przemieszaj krótko. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piecz przez 30 minut w temp. 180°C z funkcją góra-dół a następnie włącz termoobieg i dopiekaj jeszcze przez 10-15 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Pozostaw do wystudzenia. Chlebek najlepiej smakuje z solidną porcją masła orzechowego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz