Wegański chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy jest dobry na wszystko. Kto z Was go nie lubi, niech się przyzna :D Przygotowanie go to żadna filozofia, mieszamy oddzielne mokre i suche składniki, łączymy, siup do piekarnika i gotowe! Na moim blogu jest już przepis na najlepszy chlebek bananowy. Tak swoją drogą, był to pierwszy przepis jaki dodałam na bloga :3 Tym razem propozycja dla osób, które nie mają w domu jajek albo po prostu ich nie jedzą. Ciasto jest całkowicie wegańskie. Tych co podchodzą niepewnie do takich eksperymentów uspokajam, nie poczujecie, że czegokolwiek brakuje. Zapraszam do pieczenia!
wegański chlebek bananowy
wegański chlebek bananowy


Składniki:
  • 3 bardzo mocno dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki owsianej/gryczanej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki erytrytolu lub cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej/mlecznej
  • garść orzechów laskowych lub włoskich
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Czekoladę i orzechy posiekaj. 
W jednej misce umieść banany, olej, wodę i zblenduj. Do drugiej wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj. Na koniec dodaj czekoladę i orzechy i przemieszaj krótko. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piecz przez 30 minut w temp. 180°C z funkcją góra-dół a następnie włącz termoobieg i dopiekaj jeszcze przez 10-15 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Pozostaw do wystudzenia. Chlebek najlepiej smakuje z solidną porcją masła orzechowego!

Smacznego!
wegański chlebek bananowy
wegański chlebek bananowy

Komentarze

Popularne posty