Spaghetti z kurczakiem
Chyba każdy z nas robił lub jadł w życiu makaron z sosem pomidorowym, prostota i klasyka w jednym. Najlepiej smakuje latem, gdy mamy dostęp do świeżych, słodkich pomidorów. Zimą lub latem możemy wykorzystać przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, tak jak w tym przepisie.Tym razem przygotowałam sos z dodatkiem mięsa mielonego z kurczaka i warzyw. Dzięki temu otrzymujemy zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek. Sos jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jeśli ktoś woli bardzo ostre potrawy, może dodać świeżą papryczkę chilli. Gotowe spaghetti można dodatkowo posypać solidną porcją startego sera, np. parmezanu.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g mięsa mielonego z kurczaka (ja użyłam z ud kurczaka)
 - 1 szklanka przecieru pomidorowego
 - 6 pieczarek
 - 1/2 czerwonej papryki
 - 1 mała cebula
 - 1 łyżka oliwy
 - makaron spaghetti
 - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, bazylia
 
Gotowy sos nałóż na ugotowany makaron. Całość posyp z wierzchu ulubionym startym serem.
Smacznego!




♥️
OdpowiedzUsuń