Spaghetti z kurczakiem

Chyba każdy z nas robił lub jadł w życiu makaron z sosem pomidorowym, prostota i klasyka w jednym. Najlepiej smakuje latem, gdy mamy dostęp do świeżych, słodkich pomidorów. Zimą lub latem możemy wykorzystać przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, tak jak w tym przepisie.Tym razem przygotowałam sos z dodatkiem mięsa mielonego z kurczaka i warzyw. Dzięki temu otrzymujemy zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek. Sos jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jeśli ktoś woli bardzo ostre potrawy, może dodać świeżą papryczkę chilli. Gotowe spaghetti można dodatkowo posypać solidną porcją startego sera, np. parmezanu. 

makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g mięsa mielonego z kurczaka (ja użyłam z ud kurczaka)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 6 pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • makaron spaghetti
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, bazylia
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól i wrzuć 2 porcje makaronu. Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę a pieczarki w plastry. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i zeszklij a następnie dodaj paprykę. Smaż przez kilka minut. Po tym czasie wrzuć pieczarki i smaż chwilę, aż się przyrumienią. Teraz dodaj mięso, rozdzielając je na drobne kawałeczki. Smaż na średnim ogniu, a gdy mięso zrumieni się od dołu, przemieszaj i dosmaż z drugiej strony. Smaż krótko, inaczej mięso stanie się suche. W tym momencie dodaj przyprawy, przemieszaj i na koniec wlej przecier pomidorowy. Dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Duś całość około 15 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje a mięso będzie miękkie. 
Gotowy sos nałóż na ugotowany makaron. Całość posyp z wierzchu ulubionym startym serem.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty