Burger z kurczaka + majonez bazyliowy
Dostałam od Was prośby o dania obiadowe, więc dziś podzielę się przepisem na burgera z kurczaka . Z dużą porcją mięsa, mnóstwem warzyw, chrupiącą bułą z ziarnami i rewelacyjnym majonezem bazyliowo- czosnkowym. Mówię Wam, danie sztos! A jeśli ktoś ma ochotę na bezmięsnego burgera, to polecam spróbować burgera z tofu lub z kaszy jaglanej z moich wcześniejszych przepisów.
Jeśli ktoś myślał, że żywię się jedynie słodyczami to uspokajam- z pewnością tak nie jest. A nawet jestem jedną z tych osób, dla których zupa to często za mało, żeby się najeść. Obiad musi być konkret :D Dlatego postanowiłam, że od teraz postaram się dodawać więcej przepisów na dania na słono. Co Wy na to? Jakich przepisów brakuje Wam na moim blogu? Chętnie poznam Wasze preferencje :)

Składniki na 1 burgera:
- ok.120-140 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- bułka
- ogórek kiszony
- pomidor
- czerwona cebula
- ulubiona sałata, u mnie mix
- sól, pieprz, chilli
- 4 łyżki ulubionego majonezu
- 1 łyżeczka cytryny
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
Pomidora i ogórka pokrój w plastry a cebulę w krążki. Mięso przypraw, dodaj sos sojowy i wymieszaj dłonią do połączenia. Uformuj burgera o średnicy nieco większej niż bułka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju a następnie przełóż na nią burgera. Smaż po kilka minut z każdej strony, do momentu aż mięso straci surowość i ładnie się przyrumieni, ale nie za długo, bo stanie się suche i gumowe. Bułkę przekrój i wrzuć na chwilę do nagrzanego piekarnika lub przypiecz na rozgrzanej, suchej patelni. Obie połówki posmaruj sosem, nałóż resztę składników i zajadaj !
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz