Burger z kurczaka + majonez bazyliowy

Dostałam od Was prośby o dania obiadowe, więc dziś podzielę się przepisem na burgera z kurczaka . Z dużą porcją mięsa, mnóstwem warzyw, chrupiącą bułą z ziarnami i rewelacyjnym majonezem bazyliowo- czosnkowym. Mówię Wam, danie sztos! A jeśli ktoś ma ochotę na bezmięsnego burgera, to polecam spróbować burgera z tofu lub z kaszy jaglanej z moich wcześniejszych przepisów. 

Jeśli ktoś myślał, że żywię się jedynie słodyczami to uspokajam- z pewnością tak nie jest. A nawet jestem jedną z tych osób, dla których zupa to często za mało, żeby się najeść. Obiad musi być konkret :D Dlatego postanowiłam, że od teraz postaram się dodawać więcej przepisów na dania na słono. Co Wy na to? Jakich przepisów brakuje Wam na moim blogu? Chętnie poznam Wasze preferencje :)



Składniki na 1 burgera:

  • ok.120-140 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • bułka
  • ogórek kiszony
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • ulubiona sałata, u mnie mix 
  • sól, pieprz, chilli
Składniki na sos bazyliowy:

  • 4 łyżki ulubionego majonezu
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
Składniki sosu umieść w słoiku i zblenduj.
Pomidora i ogórka pokrój w plastry a cebulę w krążki. Mięso przypraw, dodaj sos sojowy i wymieszaj dłonią do połączenia. Uformuj burgera o średnicy nieco większej niż bułka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju a następnie przełóż na nią burgera. Smaż po kilka minut z każdej strony,  do momentu aż mięso straci surowość i ładnie się przyrumieni, ale nie za długo, bo stanie się suche i gumowe. Bułkę przekrój i wrzuć na chwilę do nagrzanego piekarnika lub przypiecz na rozgrzanej, suchej patelni. Obie połówki posmaruj sosem, nałóż resztę składników i zajadaj !

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty