Pyszne burgery z tofu

Ostatnio dużo się mówi o środowisku a co za tym idzie o ograniczeniu spożycia mięsa w diecie. Dzięki temu w internecie pojawiło się mnóstwo inspiracji i przepisów jak i czym je zastępować. Lubię odkrywać nowe smaki i próbować nowych rzeczy i tak oto odkryłam tofu, które okazało się składnikiem dającym pełen wachlarz możliwości, ponieważ możemy przygotować go na wiele sposobów i w różnych postaciach. 
Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Tak więc jeśli szukasz odmiany od dań mięsnych, dziś przychodzę z przepisem na wegeburgery z tofu. Kotlety smażone są na niewielkiej ilości tłuszczu, podane ze świeżymi warzywami,takimi jakie lubisz. Smak dopełnia sos a całość jest zamknięta w pysznej pszenno- żytniej bułce. 
Burgery są bardzo dobre w smaku a ich wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Polecam!

Wegeburgery z tofu


Składniki na 2 burgery:
  • kostka tofu naturalnego lub wędzonego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu pikantnego
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub mąki owsianej
  • przyprawy*- sól,papryka słodka,papryka wędzona, czosnek itp.
Do podania:
  • 2 bułki
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • sos, u mnie zmieszany keczup,musztarda i majonez
*Dodaj przyprawy jakie lubisz. Pamiętaj by dać ich dość sporo,aby burgery miały wyrazisty smak.

Tofu należy wcześniej mocno odsączyć z wody. 
Rozgnieć tofu widelcem i przełóż do miseczki. Cebulkę posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj sos sojowy, keczup i przyprawy. Wyrób masę ręką lub blenderem. Dodaj bułkę tartą lub mąkę owsianą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
Z masy uformuj dwa kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułki. Smaż na rozgrzanym oleju- po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, aby kotlety były dobrze wysmażone także w środku. 
Bułki przekrój na pół i podpiecz na patelni, nałóż warzywa, sos i gotowe burgery. 

Smacznego!

Wegeburgery z tofu
Wegeburgery z tofu
Wegeburgery z tofu

Komentarze

Popularne posty