Fasolowe brownie ze śliwkami

Klasyczne brownie ma niepowtarzalny smak, jest wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe,a z bitą śmietaną czy serkiem mascarpone tworzy idealny duet. Brownie z mojego przepisu na pewno nie zastąpi oryginału, nie oszukujmy się. Jeśli bardzo mamy ochotę na coś konkretnego i ciągle chodzi nam to po głowie, zjedzmy to, pozwólmy sobie czasem na takie przyjemności. 

Bo dobrze wiemy, że ile byśmy zdrowych batoników czy owoców zjedli i tak w końcu nie wytrzymamy. Taki luz robi dobrze naszej głowie. Ale! Pamiętajmy, że najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek. Jeśli więc dość często nachodzi nas ochota na coś słodkiego, spróbujmy zamienić klasyczne słodycze na zdrowsze alternatywy. Takie, które oprócz słodyczy dostarczą nam także cennych składników odżywczych. Taką alternatywą może być na przykład to brownie z czerwoną fasolą, bananem i śliwkami. Zawiera małą ilość cukru, który można zamienić na miód czy wybrany słodzik. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, umiarkowanie słodkie. Dodatek kwaskowatych śliwek idealnie przełamuje smak. Fasola jest praktycznie niewyczuwalna. Zachęcam do wypróbowania. Ja je bardzo polubiłam. A jak jest u Was? Robicie takie wypieki z nietypowymi dodatkami, czy raczej się ich obawiacie? Dajcie znać ! :)

Brownie z czerwonej fasoli z bananem i śliwkami

W całym cieście(bez orzechów): 972 kcal | 142g węgli | 53g białka | 19,7g tłuszczu

Składniki :
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jaja
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.3 szt śliwek
  • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Fasolę bardzo dokładnie (!) przepłucz wodą na sitku. Wrzuć do miski, dodaj banana oraz jaja i wszystko dokładnie zblenduj. Wsyp suche składniki i ponownie zmiksuj na gładką masę. Jeśli używasz orzechy, wsyp je i wymieszaj całość łyżką.
Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka 35 cm). Śliwki umyj, pokrój w ósemki i układaj na wierzchu ciasta. Brownie piecz przez ok. 40-50 minut a następnie pozostaw do ostygnięcia w piekarniku.

Smacznego !
Brownie z czerwonej fasoli z bananem i śliwkami

Komentarze

Popularne posty