Kokosowe kulki jaglane a'la bounty
Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla fanów połączenia kokosa i czekolady. Gwarantuję, że się zakochacie!
Kiedyś uwielbiałam sklepowe batony i mogłam je jeść codziennie. Dziś, po długim czasie odkąd zaczęłam odżywiać się świadomiej i zdrowiej, nadal lubię ich smak, ale czuję teraz jak bardzo są słodkie i widzę ile zawierają niepotrzebnych i niezdrowych składników. Ten przepis na kulki jaglane jest o wiele zdrowszą alternatywą dla znanego batona, którego znają chyba wszyscy. Podstawą do wykonania kuleczek jest kasza jaglana, tak jak w przypadku pysznego budyniu czekoladowo- orzechowego, o którym pisałam niedawno. Jeśli jeszcze nie znacie przepisu, gorąco zachęcam do wypróbowania. Dzisiejszy przepis na kulki również nie zawiera zbędnych dodatków i ulepszaczy. Kuleczki są mocno kokosowe, słodkie za sprawą dodatku miodu i dodatkowo oblane czekoladą. Mniam!
Składniki (15 kuleczek):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleczka kokosowego lite lub 1/2 szklanki mleczka kokosowego pełnotłustego i 1/2 szklanki wody
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 100 g czekolady- najlepiej 1/2 gorzkiej i 1/2 mlecznej
Do ugotowanej kaszy wsyp wiórki kokosowe i wlej miód. Całość odstaw do całkowitego ostygnięcia a następnie do lodówki, by masa lekko stwardniała. Zimną kaszę zblenduj, ale niedokładnie. Wyczuwalne grudki stworzą fajną strukturę kulek.
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Kuleczki polej czekoladą lub obtocz je w niej przy pomocy widelców. Gotowe kulki wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz