Kokosowe kulki jaglane a'la bounty

Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla fanów połączenia kokosa i czekolady. Gwarantuję, że się zakochacie! 

Kiedyś uwielbiałam sklepowe batony i mogłam je jeść codziennie. Dziś, po długim czasie odkąd zaczęłam odżywiać się świadomiej i zdrowiej, nadal lubię ich smak, ale czuję teraz jak bardzo są słodkie i widzę ile zawierają niepotrzebnych i niezdrowych składników. Ten przepis na kulki jaglane jest o wiele zdrowszą alternatywą dla znanego batona, którego znają chyba wszyscy. Podstawą do wykonania kuleczek jest kasza jaglana, tak jak w przypadku pysznego budyniu czekoladowo- orzechowego, o którym pisałam niedawno. Jeśli jeszcze nie znacie przepisu, gorąco zachęcam do wypróbowania. Dzisiejszy przepis na kulki również nie zawiera zbędnych dodatków i ulepszaczy. Kuleczki są mocno kokosowe, słodkie za sprawą dodatku miodu i dodatkowo oblane czekoladą. Mniam!


Składniki (15 kuleczek):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleczka kokosowego lite lub 1/2 szklanki mleczka kokosowego pełnotłustego i 1/2 szklanki wody
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady- najlepiej 1/2 gorzkiej i 1/2 mlecznej
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, aż woda będzie przezroczysta. W rondelku zagotuj mleczko kokosowe lub mleczko i wodę. Wsyp kaszę i dodaj szczyptę soli. Gotuj do czasu, aż kasza lekko się rozgotuje i wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolej trochę płynu, żeby kasza się nie przypaliła. 
Do ugotowanej kaszy wsyp wiórki kokosowe i wlej miód. Całość odstaw do całkowitego ostygnięcia a następnie do lodówki, by masa lekko stwardniała. Zimną kaszę zblenduj, ale niedokładnie. Wyczuwalne grudki stworzą fajną strukturę kulek. 

Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Kuleczki polej czekoladą lub obtocz je w niej przy pomocy widelców. Gotowe kulki wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła. 

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty