Czekoladowo- orzechowy budyń z kaszy jaglanej
Kasza jaglana, jedna z najzdrowszych kasz. Jest bardzo pożywna, ale lekkostrawna, ze względu na niską zawartość błonnika. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby z celiakią. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, zawiera także witaminę E, magnez, fosfor, miedź oraz krzem. Nic, tylko jeść!
Idealna jako dodatek do potraw mięsnych czy warzyw, ale świetnie sprawdza się także w deserach. Można wyczarować z niej kremowe musy, budynie, jaglanki na mleku czy zapiekanki z owocami a nawet przyrządzić z niej ciastka, kuleczki czy ciasta takie jak brownie, babki a nawet serniki, tak zwane "jagielniki"! Możliwości jest dużo. Mój dzisiejszy pomysł na kaszę jaglaną to dwuwarstwowy, czekoladowo orzechowy deser w słoiczku. Oczywiście szybki, łatwy do wykonania i baardzo smaczny. Zachęcam do wypróbowania :)
W 1 porcji ( bez dodatków) : 297 kcal | 36.3g węgli | 9,1 g białka | 12,4g tłuszczu
Komentarze
Prześlij komentarz