Czekoladowo- orzechowy budyń z kaszy jaglanej

Kasza jaglana, jedna z najzdrowszych kasz. Jest bardzo pożywna, ale lekkostrawna, ze względu na niską zawartość błonnika. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby z celiakią. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, zawiera także witaminę E, magnez, fosfor, miedź oraz krzem. Nic, tylko jeść!
Idealna jako dodatek do potraw mięsnych czy warzyw, ale świetnie sprawdza się także w deserach. Można wyczarować z niej kremowe musy, budynie, jaglanki na mleku czy zapiekanki z owocami a nawet przyrządzić z niej ciastka, kuleczki czy ciasta takie jak brownie, babki a nawet serniki, tak zwane "jagielniki"! Możliwości jest dużo. Mój dzisiejszy pomysł na kaszę jaglaną to dwuwarstwowy, czekoladowo orzechowy deser w słoiczku. Oczywiście szybki, łatwy do wykonania i baardzo smaczny. Zachęcam do wypróbowania :)

czekoladowo- orzechowy budyń jaglany, bez cukru

W 1 porcji ( bez dodatków) : 297 kcal | 36.3g węgli | 9,1 g białka | 12,4g tłuszczu

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 czubate łyżki kaszy jaglanej
  • 6 daktyli 
  • 1 szklanka mleka+ woda
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao
  • do dekoracji- owoce, orzechy itp.

Mleko i pół szklanki wody wlej do rondelka, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Kaszę jaglaną przepłukaj na sitku i wrzuć do gotującego się mleka. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas. Około 5 minut przed końcem wrzuć całe lub rozdrobnione daktyle.Ugotowaną kaszę pozostaw do lekkiego przestudzenia. 
Jeśli kasza wchłonęła cały płyn, dolej ok. pół szklanki mleka lub wody i wymieszaj. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao a do drugiej masło orzechowe i obie zblenduj na gładką masę. 
Do słoiczków nałóż najpierw czekoladową część a następnie orzechową. Wierzch udekoruj ulubionymi dodatkami. Ja dałam maliny dla przełamania smaku, ale mogą to być dowolne orzechy, owoce, wiórki kokosowe itp.

Smacznego!

czekoladowo- orzechowy budyń jaglany


Komentarze

Popularne posty