Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami
Jeśli szukacie pomysłu na pyszny dodatek do świątecznego barszczu, ale chcielibyście trochę odmiany od klasycznych pasztecików z kapustą i grzybami lub uszek, to ten przepis jest dla Was. Moja propozycja to paszteciki drożdżowe z farszem z soczewicy, suszonych pomidorów i pieczarek. Będą nie tylko idealnym dodatkiem do barszczu, ale sprawdzą się także jako przekąska na imprezach domowych. Przygotowanie pasztecików zajmuje trochę czasu, ale ich zrobienie nie jest trudne a do tego ich smak wynagradza całą naszą pracę.
Składniki (ok. 35 sztuk):
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży
1 szklanka mleka
2 jaja
1/4 szklanki oleju
Farsz:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
ok. 250 g pieczarek
6 suszonych pomidorów w oleju
1 średnia cebula
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek
Dodatkowo:
jajko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu
kminek/czarnuszka/mak do posypania
Przygotowanie farszu:
Soczewicę przepłukaj na sitku i gotuj do miękkości (ok. 15 minut) w osolonej wodzie, W międzyczasie cebulę i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki i smaż do momentu aż odparuje z nich woda i się ładnie przyrumienią. Wtedy wrzuć suszone pomidory, soczewicę, wszystkie przyprawy i koncentrat. Podgrzewaj całość kilka minut, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Wymieszaj ze sobą mąki, sól i drożdże. Wlej roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Wymieszaj składniki łyżką. Na koniec wlej olej. Wyrób elastyczne ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ponownie krótko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Nałóż farsz na środku, na całej długości ciasta, zostawiając wolne boki. Zwiń ciasto w rulon i podziel nożem na dowolnej wielkości paszteciki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do podrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika (190°C, funkcja góra-dół).
Jajko roztrzep i wymieszaj z łyżką mleka. Posmaruj mieszanką wierzch pasztecików i posyp je kminkiem lub czarnuszką. Piecz bułeczki przez 15-20 minut, do zarumienienia.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz