Trufle czekoladowe z daktylami

    Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję trufli czekoladowych, czyli wszystkim dobrze znane kulki mocy. Tym razem w wersji z płatków owsianych i daktyli. Do tego dodatek masła orzechowego, kakao, trochę soli i mamy gotową słodką przekąskę. Z przepisu wychodzi kilkanaście kuleczek, w zależności o tego jak duże zrobicie. Obtoczcie je w dowolnej posypce. Może to być kakao, cukier puder, zmielone orzechy czy wiórki kokosowe. Trufle świetnie nadają się do przechowywania w lodówce przez kilka dni. 

Owsiane kulki mocy z daktylami i masłem orzechowym

Składniki:

3 łyżki kakao
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli 
kilka łyżek zalewy z moczenia daktyli/kawy/soku/mleka
2 pełne łyżki masła orzechowego
cynamon- opcjonalnie
duża szczypta soli

do obtoczenia: zmielone orzechy, wiórki kokosowe, kakao, cukier puder


Na początku daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do czasu aż zmiękną (ok. 15 minut powinno wystarczyć). Po tym czasie odsącz je z zalewy (nie wylewaj jej !) i zblenduj na gładki mus Płatki owsiane zmiksuj blenderem na drobne cząsteczki, prawie na mąkę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dłońmi dodając stopniowo zalewę po daktylach (może to też być np. kawa, sok pomarańczowy, mleko) do momentu, gdy masa będzie odpowiednio lepka i będzie się dało uformować z niej kulki. Podczas robienia kuleczek maczaj dłonie w miseczce z wodą, co ułatwi pracę z masą. Gotowe trufle włóż do lodówki na conajmniej godzinę. Po tym czasie obtocz je w wybranej posypce.

SMACZNEGO!

Owsiane kulki mocy z daktylami i masłem orzechowym
Owsiane kulki mocy z daktylami i masłem orzechowym


Komentarze

Popularne posty