Batony orzechowe z chia i polewą czekoladową
Słodkie przekąski lubi chyba większość z nas. I o ile nie ma nic złego w sporadycznym zjedzeniu ulubionych łakoci o tyle codziennie ich jedzenie raczej nie wpłynie dobrze na nasze zdrowie. Dlatego jeśli tak jak ja macie słabość do słodkości i wszystkiego co ma czekoladę to koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Batony owsiane z orzechami i polewą czekoladową będą świetną i dużo zdrowszą alternatywą dla kupnych, gotowych deserów. Dodatek nasion chia nadaje batonikom fajnej chrupkości a przy tym niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Batony nie wymagają pieczenia, wystarczy włożyć je na kilka godzin do lodówki, aby olej kokosowy, który się w nich znajduje stwardniał i nadał im odpowiednią konsystencję. Z przepisu wychodzą 4 spore batony, jeśli chcecie więcej, po prostu podwójcie ilość składników. Batoniki z powodzeniem można przechowywać przez kilka dni w lodówce i zjeść, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Składniki (4 batony):
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki nasion chia
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
3-5 łyżek zimnej wody
szczypta soli
Na polewę:
2 rządki gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka
Płatki owsiane i orzechy rozdrobnij w malakserze. Jeśli nie masz malaksera, użyj płatków owsianych błyskawicznych a orzechy drobno posiekaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie połącz ze sobą dłońmi. Jeśli masa jest za sucha dodaj jeszcze trochę wody. Masę przełóż do prostokątnego pojemnika, wyrównaj i bardzo mocno dociśnij łyżką. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny a najlepiej na noc.
Mleko podgrzej i wrzuć do niego posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaj do uzyskania polewy. Jeśli będzie za gęsta, dodaj jeszcze trochę mleka.
Gotowe batony przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz