Gnocchi buraczane z bazyliowym pesto

     Dzisiaj pomysł na danie dla wielbicieli włoskiej kuchni. Gnocchi, ale nie takie klasyczne a buraczane! Bardzo efektowne danie. Intensywnie różowe kluseczki z pewnością zaskoczą każdego, kogo nimi uraczycie. W smaku delikatne, lekko słodkie, z wyczuwalnym smakiem buraka. Do tego domowe pesto z bazylii z orzechami włoskimi i oczywiście porządna porcja parmezanu na górę, które przełamią delikatny smak kluseczków i nadadzą wyrazistości całemu daniu. 

Z ciastem z dodatkiem buraka nie pracuje się tak łatwo jak z tym z samych ziemniaków. To jest mniej zwarte i bardziej klejące. Nie dodawajcie jednak zbyt dużej ilości mąki, bo kluski będą bardziej zbite i twarde. Formując wałki z ciasta obsypcie obficie mąką stolnicę oraz samo ciasto. Do przygotowania najlepiej użyć mączystych ziemniaków z wysoką zawartością skrobii, co pozwoli zmniejszyć dodatek mąki. 

Gnocchi buraczane z bazyliowym pesto i parmezanem
Gnocchi buraczane z bazyliowym pesto i parmezanem


Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków 
1 duży burak ( ok.150 g)
2 żółtka
1 i 1/2- 2 szklanki mąki + do podsypywania
sól, pieprz

Pesto:
1 doniczka bazylii
6 orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
ok.75 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Do podania:
 Starty parmezan lub inny twardy ser

Pesto:
Listki bazylii, czosnek i orzechy umieść w misie blendera i zmiksuj. Dodaj oliwę i przyprawy i ponownie zmiksuj na dosyć gładki sos.

Gnocchi:
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Buraka ugotuj lub upiecz w skórce do miękkości. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj sól, pieprz, roztrzepane żółtka i część mąki. Zacznij delikatnie wyrabiać ciasto palcami i stopniowo dosypuj resztę mąki. Gdy ciasto będzie się dało uformować w miarę zwartą kulę, zakończ dodawanie mąki. (Masa będzie się trochę kleić, tak powinno być). Stolnicę obficie obsyp mąką. Oderwij kawałek ciasta i uformuj z niego długi wałek. Ostrym nożem potnij go na małe kawałki. Kluseczki możesz uformować w dłoniach w kuleczki albo naciskając lekko widelcem utworzyć na nich charakterystyczny wzorek. Postępuj tak samo z resztą ciasta. 
Gnocchi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj tylko ok 1-2 minuty od wypłynięcia. Jeśli kluseczki będą gotowały się zbyt długo, całkowicie się rozpadną .
Gotowe kluseczki polej przygotowanym wcześniej pesto i posyp startym parmezanem.

Smacznego!


Gnocchi buraczane z bazyliowym pesto i parmezanem
Gnocchi buraczane z bazyliowym pesto i parmezanem

Komentarze

Popularne posty