Spaghetti z łososiem w sosie serowym

    Dzisiaj coś dla wielbicieli zarówno makaronów jak i ryb. To spaghetti jest jednym z moich ulubionych dań z wykorzystaniem wędzonego łososia. Sos przygotowany jest na bazie sera brie. Z mocnym aromatem czosnku. Lekko pikantny za sprawą papryczki chilli. Skórka i sok z cytryny przełamują słony smak sosu i nadają mu lekkości. Makaron otulony tym kremowym, aromatycznym sosem, z dodatkiem wędzonego łososia i dużą ilością świeżej natki pietruszki to wyśmienite danie, w którym się zakochacie.
Makaron z łososiem i serem brie
Makaron z łososiem i serem brie



Składniki (2 porcje):

100 g  łososia wędzonego na zimno
ok. 10 cm kawałek cukinii
100 g sera brie
4 ząbki czosnku
kawałek papryczki chilli
sok z 1/2 cytryny + otarta skórka 
garść natki pietruszki 
olej + łyżka masła
makaron spaghetti

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie (zachowaj ok. 1 szklanki wody z gotowania makaronu).
Cukinię pokrój w paseczki. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej i masło. Wrzuć czosnek z papryczką i smaż chwilę na niewielkim ogniu, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dorzuć cukinię i smaż wszystko jeszcze kilka minut, aż cukinia lekko zmięknie. 
Następnie dodaj pokruszony ser oraz trochę wody po gotowaniu makaronu. Przykryj patelnię i podgrzewaj całość aż ser się rozpuści. Wtedy dodaj ugotowany makaron, kawałki łososia oraz skórkę i sok z cytryny. Dopraw danie pieprzem i ewentualnie solą. Jeśli trzeba, dolej jeszcze pozostałą wodę. Makaron duś na malutkim ogniu przez kilka minut, żeby makaron wchłonął sos, co sprawi, że spaghetti będzie bardzo kremowe i wszystkie składniki sosu się "przegryzą". Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. 

Smacznego!

Makaron z łososiem i serem brie

Komentarze

Popularne posty