Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym

    Do niedawna bakłażan należał do warzyw, które omijałam szerokim łukiem. Mdły, a przy tym z gorzkim posmakiem, o konsystencji gąbki, która wsiąka tyle tłuszczu, że nie da się go zjeść. Ostatnio odkryłam jednak, że sekret jego smaku tkwi w odpowiedniej obróbce. Dlatego dałam mu szansę i postanowiłam zrobić zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym. Chciałam, żeby było to tanie obiadowe, a więc syte i pełnowartościowe, dlatego do farszu dodałam ryż a na wierzchu zapiekłam porwaną kulkę mozzarelli. Bardzo proste, ale jakże efektowne i co najważniejsze pyszne danie!
Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym
 
Składniki:

2 nieduże bakłażany
ok. 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/3 szklanki zielonego groszku (z puszki)
1/3 szklanki kukurydzy
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
2/3 szklanki ugotowanego ryżu
kulka mozzarelli (125g)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, kmin rzymski

Bakłażany przekrój na pół i natnij środki tak, aby utworzyć kratkę. Skrop je oliwą, posyp solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika na jakieś 30 minut albo do momentu, gdy środek się ładnie zarumieni i zmięknie.

Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym

W czasie, gdy bakłażan się piecze, przygotuj farsz. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu aż zmięknie i się przyrumieni. Wtedy dodaj czosnek z chilli i smaż razem jeszcze przez chwilę. Zdejmij z patelni i przełóż na talerzyk. 
Teraz wrzuć mięso, rozdrobnij je dokładnie łopatką i obsmaż, aż straci surowość. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj odłożoną cebulę z czosnkiem i chilli, wlej pomidory i przykryj patelnię pokrywką. Duś przez 10-15 minut, aż pomidory się rozgotują i część płynu odparuje. Wtedy dodaj groszek, kukurydzę i ugotowany ryż i ponownie gotuj całość pod przykryciem przez kilka minut. Zdejmij z palnika. 
Z podpieczonych bakłażanów ostrożnie wydrąż większość farszu, uważając, żeby nie rozerwać skórki. Wydrążonego bakłażana pokrój drobno i dodaj do farszu mięsnego. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw. Farsz rozłóż równomiernie do każdej połówki. Na wierzch porwij mozzarellę i wstaw blaszkę do piekarnika na ok. 20 minut. 

Smacznego!

Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Komentarze

Popularne posty