Sernik z serków wiejskich z frużeliną wiśniową
To ciasto chodziło mi po głowie od dłuższego czasu. Uwielbiam serniki, ale nie te suche jak wiórek, z dużą ilością mąki, mdłe i bez wyrazu. Dla mnie idealny sernik powinien rozpływać się w ustach i mieć mocno kremową konsystencję. Tym razem zamiast gotowego sera z wiaderka postanowiłam użyć serka wiejskiego, który nadał masie kremowości i naturalnej słodyczy oraz jogurtu, dzięki któremu sernik uzyskał idealną kwaskowatość i lekkość. Spód jest wilgotny i mocno czekoladowy, ale nie tak ciężki jak brownie. Na wierzch przygotowałam prostą frużelinę ze świeżych wiśni, która idealnie przełamuje smaki.
Składniki (tortownica o śr. 23 cm):
Spód:
70 g masła
1/3 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g serka wiejskiego
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżka budyniu waniliowego/ mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1/2 cytryny + 2 łyżki soku
Frużelina wiśniowa:
ok. 400 g świeżych wiśni
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę serową wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową!
Przygotowanie spodu:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło, mleko i cukier podgrzej w rondelku do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i przestudź. Dodaj roztrzepane widelcem jajko i wymieszaj dokładnie widelcem albo trzepaczką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą i przesiej. Dodaj do płynnych składników i dokłądnie wymieszaj. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut lub do tzw. "suchego patyczka".
Przygotowanie masy serowej:
Serek wiejski wraz z serwatką zblenduj. W misce umieść zblendowany serek oraz wszystkie pozostałe składniki i połącz ze sobą mikserem. Nie ubijaj masy zbyt długo, ponieważ zbyt mocne napowietrzenie sprawi, że sernik po wyjęciu z piekarnika opadnie. Masę przelej na podpieczony spód, zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i wstaw ciasto na ok. 1 godzinę. Obserwuj czy środek jest już ścięty, jeśli tak, sernik jest gotowy. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
Przygotowanie frużeliny:
Wiśnie umyj i usuń z nich pestki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj aż wiśnie puszczą sok i lekko zmiękną. Wtedy dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ilość mąki zależy od tego jak dużo soku puszczą nasze owoce. Zagotuj i zdejmij z ognia. Zostaw do wystudzenia.
Frużelinę wyłóż na przestudzony sernik i wstaw ciasto do lodówki na conajmniej 1 godzinę, aby masa owocowa stężała.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz