Leczo z cukinią i pieczarkami

    Sezon na paprykę i pomidory trwa w najlepsze, dlatego jest to idealny moment, żeby przygotować leczo. Najlepiej od razu zwiększyć ilość składników i zrobić większą porcję. Taką potrawkę możemy zamknąć w słoiku i zawekować lub zamrozić i delektować się smakiem lata w środku zimy.

Nie jest to przepis na oryginalne węgierskie leczo. W podstawowym przepisie nie ma cukinii i pieczarek. Ale ja właśnie taką wersję, wzbogaconą o wspomniane dodatki lubię najbardziej. Przepis, który przygotowałam jest bazą, do której tak jak ja możecie dodać ulubioną kiełbasę, ale dobrze sprawdzi się także dodatek boczku a w wersji wegetariańskiej ugotowanej ciecierzycy. Leczo najlepiej smakuje podane z kromką chleba lub z ryżem.

Leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą

Składniki (3-4 porcje):
2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
1 pomidor malinowy
1 puszka pomidorów w puszce
1 cebula
6 pieczarek
1 mała cukinia
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
kiełbasa np. śląska, podwawelska (ok.150-200g) (opcjonalnie)

Cebulę, pieczarki i kiełbasę pokrój w półplasterki. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż kilka minut po czym dodaj kiełbasę* i podgrzewaj aż się ładnie przyrumieni. Wtedy dorzuć pieczarki i smaż jeszcze przez kilka minut, aby nabrały koloru. Całość zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Na tę samą patelnię wlej ponownie trochę oleju i wrzuć paprykę oraz cukinię. Podsmażaj warzywa przez kilka minut a następnie dodaj odłożoną wcześniej cebulę z kiełbasą i pieczarkami. Wsyp teraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Po ok. 1 minucie wlej pomidory z puszki oraz wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora malinowego. Przykryj patelnię i duś całość aż papryka i cukinia zmiękną, ale nadal zachowają swoją jędrność. Zajmie to ok. 15- 20 minut. Co jakiś czas przemieszaj całość. Podawaj solo, z pieczywem albo ryżem.

*Jeśli zamiast kiełbasy używasz ciecierzycę, możesz ją podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Możesz dodać ją razem z pomidorami.

Smacznego!

Leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą




Komentarze

Popularne posty