Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym

Dania z makaronem należą do moich ulubionych. Składnik ten daje nam ogrom możliwości przygotowania. Możemy go podać z mięsem, z warzywami, jako dodatek do zupy czy nawet na słodko ze śmietaną i truskawkami. Makaron z sosem pomidorowym jest jednym z moich obiadowych faworytów.
Nie wymaga o nas wiele czasu i specjalnych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania go potrzebujemy tylko kilku składników, które w połączeniu dają niesamowity smak. Sos pomidorowy jest lekko kwaśny za sprawą pomidorów. Oliwki dodają mu wyrazistości a ser pleśniowy sprawia, że sos jest odpowiednio słony i przyjemnie kremowy. Ja się już rozpływam na samą myśl, a Wy? 

Makaron z pomidorami, bazylią, oliwkami i serem pleśniowym

Składniki (na 2 porcje):

1 puszka krojonych pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)

garść oliwek zielonych

duża garść świeżej bazylii

ok.50-70 g sera z przerostem pleśni

sól, pieprz,papryka słodka i ostra,oregano,tymianek

makaron

Wstaw wodę na makaron. Cebulę, czosnek i chilli (jeśli używasz) posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek i chilli i smaż przez chwilę. Wlej pomidory z sosem i dodaj trochę wody. Wsyp wszystkie przyprawy, ale nie przesadzaj z ilością soli. Ser i oliwki są już wystarczająco słone. Sos redukuj na dość dużym ogniu, bez przykrycia. Pomidory muszą się całkowicie rozpaść. Zajmie to około 10-15 minut. Jeśli wolisz gładsze sosy, pod koniec możesz dodatkowo rozgnieść je widelcem. W razie potrzeby sos podlewaj wodą z gotującego się makaronu. Po tym czasie wrzuć pokrojone oliwki, posiekaną bazylię, pokruszony ser oraz ugotowany al dente makaron. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez kilka minut, do momentu aż cały ser się rozpuści i dokładnie oblepi makaron. 

Smacznego!

Makaron z pomidorami, bazylią, oliwkami i serem pleśniowym
Makaron z pomidorami, bazylią, oliwkami i serem pleśniowym
Dodaj podpis


Komentarze

Popularne posty