Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym
Składniki (na 2 porcje):
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
garść oliwek zielonych
duża garść świeżej bazylii
ok.50-70 g sera z przerostem pleśni
sól, pieprz,papryka słodka i ostra,oregano,tymianek
makaron
Wstaw wodę na makaron. Cebulę, czosnek i chilli (jeśli używasz) posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek i chilli i smaż przez chwilę. Wlej pomidory z sosem i dodaj trochę wody. Wsyp wszystkie przyprawy, ale nie przesadzaj z ilością soli. Ser i oliwki są już wystarczająco słone. Sos redukuj na dość dużym ogniu, bez przykrycia. Pomidory muszą się całkowicie rozpaść. Zajmie to około 10-15 minut. Jeśli wolisz gładsze sosy, pod koniec możesz dodatkowo rozgnieść je widelcem. W razie potrzeby sos podlewaj wodą z gotującego się makaronu. Po tym czasie wrzuć pokrojone oliwki, posiekaną bazylię, pokruszony ser oraz ugotowany al dente makaron. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez kilka minut, do momentu aż cały ser się rozpuści i dokładnie oblepi makaron.
Smacznego!
![]() |
Dodaj podpis |
Komentarze
Prześlij komentarz