Jagodzianki z kruszonką

    Już są jagody! Czy Wy też co roku czekacie, kiedy nastąpi ten moment i będziecie mogli upiec własne, domowe jagodzianki? Bułeczki z mojego przepisu są mięciutkie, puszyste i pełne jagód, upchnęłam ich tyle ile się dało :p I oczywiście na wierzchu kruszonka. Słodka, chrupiąca, maślana... nie mogło jej zabraknąć. Nie ma co gadać, chodźcie do kuchni!

Jagodzianki z kruszonką
Jagodzianki z kruszonką

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej zwykłej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g masła 
200 ml mleka
1 duże jajo
7 g suchych drożdży 
4 łyżki cukru

Nadzienie:
300 g jagód 
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej/ budyniu

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g masła 
50 g cukru

Do miski wsyp wszystkie suche składniki na ciasto. Do rondelka wlej mleko i wrzuć posiekane masło. Podgrzewaj tylko do rozpuszczenia się masła. Do miski z suchymi składnikami wlej zawartość rondelka i roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiaj kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.
Jagody umyj, osusz i wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, zagnieć krótko i podziel na równe części. Ja zrobiłam 13 okrągłych jagodzianek. Każdą z części uformuj w kulkę, rozpłaszcz dłonią i nałóż 1 pełną łyżkę jagód. Zlep ze sobą brzegi, uformuj bułeczkę i ułóż zlepieniem do dołu na blaszcze wyłożonej papierem. Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na jakieś 20 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane, zimne masło i cukier. Rozetrzyj składniki w palcach, aż powstanie kruszonka. Jeśli nie wykorzystasz całej kruszonki, śmiało możesz ją zamrozić na następny raz. Piekarnik nagrzej do 180°C, funkcja góra-dół. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp obficie kruszonką. Piecz ok. 20 minut, do zarumienienia.


Smacznego!

Jagodzianki z kruszonką

Komentarze

Popularne posty