Jagielnik truskawkowy

  Kto jeszcze nie ma dość truskawek? Dla mnie sezon mógłby się nigdy nie kończyć. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia jagielnika truskawkowego. To taki sernik, ale bez sera 😁
Będzie więc odpowiedni nie tylko dla osób szukających pomysłu na lżejszy deser, ale także dla tych z Was, którzy nie spożywają nabiału a zastępując miód syropem klonowym i żelatynę agarem, także dla wegan.
Jagielnik truskawkowy należy do tych lżejszych, mocno owocowych i orzeźwiających ciast. Nie jest przesadnie słodki. Kwaskowatość masy przełamuje pyszna, słodka polewa czekoladowa zrobiona na oleju kokosowym i miodzie. Owsiano-kokosowy spód, jak i całe ciasto nie wymaga pieczenia. Potrzebna jest nam tylko lodówka, aby schłodzić ciasto. Aha, no i oczywiście trochę cierpliwości, żeby powstrzymać się przed zjedzeniem, zanim masa stężeje ;)

Jagielnik truskawkowy z polewą czekoladową i owsianym spodem
Jagielnik truskawkowy z polewą czekoladową i owsianym spodem
Składniki:

Na spód:
5 łyżek płatków owsianych
5 łyżek wiórków kokosowych
6 daktyli
1 łyżeczka kakao

Na masę:
1 szklanka kaszy jaglanej
Puszka mleczka kokosowego light
10 daktyli
2 kubki truskawek
2 łyżeczki żelatyny

Na polewę:
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka kakao

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. Do naczynia wsyp płatki, wiórki, kakao i daktyle i wszystko razem zblenduj. Jeśli masa jest zbyt sucha i się nie lepi, dodaj trochę wody z moczenia daktyli. Powstałą masą wylep spód tortownicy, wyłożony papierem do pieczenia i wstaw blaszkę do lodówki.
W rondelku zagotuj mleczko kokosowe z 1 szklanką wody. Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i wsyp do mleczka razem z daktylami. Dodaj szczyptę soli. Kaszę gotuj pod przykryciem do momentu aż się lekko rozgotuje i wchłonie cały płyn. Jeśli płyn wyparuje zanim kasza zmięknie, dolej trochę wody i gotuj dalej. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, pozostaw na kilka minut do napęcznienia a następnie podgrzej lekko tylko do momentu aż ładnie się rozpuści. 
Truskawki umyj dokładnie i usuń z nich szypułki. Do miski wrzuć wystudzoną kaszę i truskawki i całość dokładnie zblenduj, żeby nie było grudek. Spróbuj do smaku. Jeśli wolisz słodsze desery, dodaj trochę miodu albo cukru. Do żelatyny dodaj łyżkę masy truskawkowej i wymieszaj. Dodaj do miski z kaszą i ponownie zblenduj. Gotową masę przełóż na schłodzony spód i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.
Przygotuj polewę: połącz ze sobą olej kokosowy, miód i kakao. Podgrzej tylko do momentu aż polewa stanie się płynna i polej nią ciasto.

Smacznego!

Jagielnik truskawkowy z polewą czekoladową na owsianym spodzie
Jagielnik truskawkowy z polewą czekoladową na owsianym spodzie

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty