Zupa krem z białych warzyw
Zupa to idealny posiłek na takie gorące dni jakie są teraz. Brak chęci na obfite, ciężkie dania skłonił mnie do wymyślenia pysznej, gęstej i kremowej zupy z białych warzyw.
Aby ją zrobić, nie jesteśmy zmuszeni do długiego stania przy rozgrzanej kuchni, co raczej dla nikogo nie jest przyjemne podczas upałów. Krem możemy podać z grzankami, uprażonymi pestkami dyni czy kleksem kwaśnej śmietany. Pełna dowolność!
Składniki :
1/2 pora
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
5 cm kawałek selera
5 różyczek kalafiora
4 ziemniaki
ok. 1 litra bulionu warzywnego
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa, rozmaryn
1 lyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
Czosnek posiekaj, pora pokrój w polplasterki a ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj masło i po chwili wrzuć pora, smaż 3-4 minuty a następnie dodaj czosnek i przesmaż wszystko razem jeszcze przez minutę. Dodaj pozostałe warzywa i obsmazaj wszystko przez kilka minut aż składniki lekko się zarumienią. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj zupę pod przykryciem aż warzywa zmiekną, czyli około 20-25 minut. Na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz