Muffiny z rabarbarem

   Nie wiem kiedy to minęło, ale sezon na rabarbar niestety już dobiega końca. Jeśli jeszcze nie macie dość rabarbaru, wykorzystajcie ten ostatni moment na zrobienie słodkich babeczek. Przepis jest bardzo prosty i mało czasochłonny. Babeczki zrobiłam na kefirze, dzięki czemu są bardzo wilgotne. Wierzch posypałam płatkami migdałów, żeby przyjemnie chrupało. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to połączenie słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru!

Muffiny na kefirze z rabarbarem

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/owsianej

2 jaja

1 szklanka kefiru

1/2 szklanki oleju

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

2 duże łodygi rabarbaru

szczypta soli

płatki migdałów

Piekarnik nagrzej do 180°C (funkcja góra- dół). Rabarbar pokrój na małe kawałki. W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej za pomocą trzepaczki lub widelca połącz ze sobą jaja, kefir i olej. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj krótko. Na koniec dodaj rabarbar i połącz z masą. Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do ok 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posyp płatkami migdałów. Piecz babeczki przez 20-25 minut do momentu aż góra ładnie się zarumieni. 

Smacznego!

Muffiny na kefirze z rabarbarem
Muffiny na kefirze z rabarbarem


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty