Muffiny z rabarbarem
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/owsianej
2 jaja
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 duże łodygi rabarbaru
szczypta soli
płatki migdałów
Piekarnik nagrzej do 180°C (funkcja góra- dół). Rabarbar pokrój na małe kawałki. W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej za pomocą trzepaczki lub widelca połącz ze sobą jaja, kefir i olej. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj krótko. Na koniec dodaj rabarbar i połącz z masą. Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do ok 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posyp płatkami migdałów. Piecz babeczki przez 20-25 minut do momentu aż góra ładnie się zarumieni.
Smacznego!
Lubię je 💓
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :3
Usuń