Krucho- drożdżowe rogaliki z czekoladą

    Kto z nas, wchodząc do cukierni i widząc świeżutkie, kruche , złociste i posypane chrupiącym cukrem rogaliki nie skusi się chociażby na jednego? Albo kto nie lubi zatopić się w listkującym, maślanym croissancie siedząc w swojej ulubionej kawiarni i popijając aromatyczną, świeżo paloną kawę?

Niektórym takie ciepłe, pachnące rogaliki kojarzą się rodzinnym domem albo z niedzielnymi wizytami u babci. Nie wychodząc z domu, możemy powrócić do wspomnień, które rodzą się w naszej głowie, gdy myślimy o tych kształtnych, rozkosznych ciasteczkach. 

    Oryginalne ciasto laminowane na rogaliki francuskie jest skomplikowane i dość czasochłonne a rogaliki drożdżowe są jak dla mnie zbyt miękkie i bez wyrazu. Kompromisem jest właśnie ciasto krucho- drożdżowe, które nie wymaga czasu i specjalnych umiejętności by je wykonać. Rogaliki z tego przepisu są kruche, ale jednocześnie puszyste. Środek hojnie wypełniłam czekoladą. Najlepiej użyć ciemniej pół na pół z mleczną. Jeśli chcecie, żeby wasze kubki smakowe eksplodowały, dodajcie do środka jeszcze rozdrobnione prażone migdały. Mogą być też inne orzechy jakie lubicie, np. ziemne czy laskowe. Pyycha! Dzieląc ciasto na 3 części otrzymujemy 24 większe rogaliki. Jeśli podzielimy je na 4, wtedy wyjdą 32 małe.  

  Krucho drożdżowe rogaliki z czekoladąKruche rogaliki z czekoladą

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
8 łyżek jogurtu naturalnego, kremowego (niepełna szklanka)
2 niepełne saszetki suchych drożdży 
4 łyżki cukru
2 żółtka
duża szczypta soli


Nadzienie:
czekolada ( najlepiej gorzka pół na pół z mleczną)
garść prażonych migdałów

Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszaj ze sobą w misce. Dodaj zimne masło pokrojone w kostki oraz żółtka i rozetrzyj wszystko w dłoniach, aby masa przypominała kruszonkę. Teraz dodaj jogurt,wymieszaj i zagnieć ciasto. Masę wyrabiaj krótko, tylko do powstania zwartego, ale dość elastycznego ciasta. Jeśli masa jest za sucha, dodaj jeszcze trochę jogurtu. Wyrobione ciasto owiń folią i schłodź przez ok. 1 godzinę w lodówce. Możesz je także włożyć do lodówki na całą noc i pół godziny przed zawijaniem wyjąć, żeby lekko się ociepliło. Łatwiej będzie wtedy rozwałkować ciasto.
Czekoladę i migdały posiekaj bardzo drobniutko. Wymieszaj.
Ciasto podziel na 3 lub 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła a następnie podziel nożem na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nałóż po łyżeczce mieszanki czekolady i orzechów, lekko dociśnij i zawiń każdy z trójkątów w stronę wierzchołka. Nadaj teraz kształt rogalikom, zawijając ku sobie lekko dwa końce ciasta i tworząc półksiężyce. Gotowe ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe białko wymieszaj z odrobiną mleka i taką mieszanką posmaruj wierzch rogalików. Ja posypałam je dodatkowo brązowym cukrem.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Piecz rogaliki przez ok.15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Smacznego!

Kruche rogaliki z czekoladą

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty