Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ekspresowych ciast. Marchewka sprawia, że ciasto jest mocno wilgotne i słodkie, czyli takie jakie lubię najbardziej.Tym razem zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam częściowo pełnoziarnistą, może też być gryczana. Biały cukier zamieniłam na cukier trzcinowy a zamiast mlecznej czekolady dałam gorzką. Tym sposobem mamy zdrowsze, bogatsze w wartości odżywcze ciasto, ale gwaratuję Wam, że w smaku przebija wersję klasyczną!

- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej/ gryczanej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub 2/3 jeśli wolicie słodsze)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 duże jaja (w temperaturze pokojowej)
- 150 ml oleju
- 2 pełne szklanki startej marchewki
- garść posiekanych orzechów włoskich albo laskowych
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- opcjonalnie: 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- cynamon, sól
Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem,sodą, cynamonem i szczyptą soli.
Marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Czekoladę i orzechy posiekaj.
Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli zacznij wlewać olej, nie przerywając miksowania. Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp startą marchew, orzechy, czekoladę, wiórki i wymieszaj łyżką do połączenia.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez ok. 45-50 minut, do tzw.suchego patyczka.
Smacznego!

Komentarze
Prześlij komentarz