Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ekspresowych ciast. Marchewka sprawia, że ciasto jest mocno wilgotne i słodkie, czyli takie jakie lubię najbardziej.Tym razem zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam częściowo pełnoziarnistą, może też być gryczana. Biały cukier zamieniłam na cukier trzcinowy a zamiast mlecznej czekolady dałam gorzką. Tym sposobem mamy zdrowsze, bogatsze w wartości odżywcze ciasto, ale gwaratuję Wam, że w smaku przebija wersję klasyczną! 



 Składniki (keksówka 25 cm)

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej/ gryczanej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub 2/3 jeśli wolicie słodsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 duże jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 150 ml oleju
  • 2 pełne szklanki startej marchewki
  • garść posiekanych orzechów włoskich albo laskowych
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • opcjonalnie: 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • cynamon, sól
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem,sodą, cynamonem i szczyptą soli. 
Marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Czekoladę i orzechy posiekaj.
Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli zacznij wlewać olej, nie przerywając miksowania. Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp startą marchew, orzechy, czekoladę, wiórki i wymieszaj łyżką do połączenia. 

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez ok. 45-50 minut, do tzw.suchego patyczka. 

Smacznego!
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit


Komentarze

Popularne posty