Chrupiące ciasteczka owsiane z czekoladą
Już za kilka dni Wielkanoc, ale zanim zaczniemy pałaszować te wszystkie pyszne, tradycyjne świąteczne wypieki, czyli baby, mazurki, serniki, w oczekiwaniu upieczmy sobie szybkie ciasteczka owsiane. Ciastka są bardzo chrupiące, maślane, idealnie słodkie, istna rozkosz! Do masy możemy wrzucić ulubione dodatki takie jak orzechy czy suszone owoce. Przygotowanie ciastek jest ekspresowe. Razem z pieczeniem nie zajmie dłużej niż 20-25. No to pieczemy!
Składniki (około 15 ciastek):
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 5-6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- garść orzechów włoskich
Czekoladę i orzechy posiekaj.
Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Teraz dodaj mąkę, płatki, wiórki, proszek i szczyptę soli, miksuj do połączenia. Na koniec wrzuć czekoladę i orzechy, wymieszaj.
Z masy formuj kuleczki dowolnej wielkości i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszcz na kształt ciastka.
Ciasteczka piecz przez 10-15 minut. Powinny się lekko zrumienić, ale mogą być jeszcze trochę miękkie- skruszeją po ostygnięciu. Gotowe ciastka pozostaw na kratce to ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz