Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Jeśli szukacie pomysłu na śniadanie albo kolację a klasyczne kanapki z serem i szynką już się Wam znudziły, przygotujcie sobie pyszną pastę z soczewicy i suszonych pomidorów.
Taka pasta to nie tylko idealny dodatek do pieczywa czy dip do chrupiących warzyw. Można posmarować nią tortillę, dodać warzywa, zawinąć i mamy gotową przekąskę. Można wykorzystać ją także jako sos do makaronu. Wystarczy wymieszać świeżo ugotowany makaron spaghetti z kilkoma łyżkami pasty i odrobiną wody z gotowania makaronu i szybki obiad gotowy!
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki pestek dyni ( ja kupiłam suszone pomidory w oleju z pestkami dyni i użyłam tych pestek) opcjonalnie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka słodka, bazylia, oregano, tymianek , kilka listków świeżej bazylii
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz