Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

  Jeśli szukacie pomysłu na śniadanie albo kolację a klasyczne kanapki z serem i szynką już się Wam znudziły, przygotujcie sobie  pyszną pastę z soczewicy i suszonych pomidorów. 
  Taka pasta to nie tylko idealny dodatek do pieczywa czy dip do chrupiących warzyw. Można posmarować nią tortillę, dodać warzywa, zawinąć i mamy gotową przekąskę. Można wykorzystać ją także jako sos do makaronu. Wystarczy wymieszać świeżo ugotowany makaron spaghetti z kilkoma łyżkami pasty i odrobiną wody z gotowania makaronu i szybki obiad gotowy! 


Składniki:
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki pestek dyni ( ja kupiłam suszone pomidory w oleju z pestkami dyni i użyłam tych pestek) opcjonalnie
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka słodka, bazylia, oregano, tymianek , kilka listków świeżej bazylii

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty