Bananowe ciastka jaglane z czekoladą

Dzień bez ciastka dniem straconym. Dlatego mam dla Was kolejny przepis na ciasteczka z czekoladą. Tym razem w zdrowszej, ale także bardzo smacznej wersji. 
Pamiętajcie, że zdrowsze nie zawsze oznacza mniej kaloryczne. Nie jemy 10 ciasteczek na raz :P O ile oczywiście przybranie na wadze nie jest naszym celem. Ciasteczka te nie zawierają glutenu. Zamiast mąki użyłam płatków jaglanych. Ciastka są słodkie za sprawą bananów, dlatego im bardziej dojrzałe banany weźmiecie, tym lepiej. Masa będzie wtedy wystarczająco słodka, by nie dodawać do niej cukru. Banany zastępują tu jaja, więc ciasteczka będą odpowiednie również dla wegan. Szybkie i bardzo proste, w sam raz na drugie śniadanie albo deser do kawki :)

ciastka bananowo jaglane

Cała porcja: 1520 kcal | 170 g węgli | 21,5 g białka | 82 g tłuszczu

Składniki (8 dużych ciastek):

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 2 rządki czekolady gorzkiej albo mlecznej
  • szczypta soli
Piekarnik nagrzej do 180°C, funkcja góra dół. Banany rozgnieć widelcem na papkę. W rondelku podgrzej tylko do rozpuszczenia masło orzechowe i olej kokosowy. Dodaj do bananów i wymieszaj. Następnie wsyp płatki jaglane, wiórki i sól. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj za pomocą łyżki otrzymaną masę i uformuj ciastka dowolnej wielkości. Ciasteczka piecz przez ok. 20 minut.

Smacznego!
ciastka bananowo jaglane
ciastka bananowo jaglane
ciastka bananowo jaglane
ciastka bananowo jaglane

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty