Nadszedł koniec świątecznej laby. Oznacza to też koniec pysznego, ale ciężkiego jedzenia, które przygotowywaliśmy na nasze stoły. Wracamy do codzienności i z Nowym Rokiem warto wprowadzić choć kilka małych zmian i zmienić złe nawyki, które towarzyszą nam od lat. Pierwszym krokiem może być ograniczenie słodyczy i żeby sobie to ułatwić, na momenty krytyczne przygotujmy sobie zdrowy zamiennik, którym mogą być właśnie te o to batoniki owsiane. Są bardzo proste do zrobienia. Czas przygotowania nie przekracza 10 minut a w smaku batony są naprawdę rewelacyjne i bardzo słodkie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych, ulubionych bakalii. Orzechy włoskie i ziemne zamienić na laskowe czy migdały a żurawinę na rodzynki lub inne suszone owoce. Całą masę skleja tutaj olej kokosowy i miód a dodatkowej słodyczy nadaje batonikom starte jabłko. Batony są dosyć kaloryczne, jeden duży ma około 320 kcal, ale w połączeniu np. z jogurtem naturalnym może być idealnym pomysłem na syte i odżywcze drugie śniadanie lub przekąskę. Zatem wejdźmy zdrowo w ten nadchodzący rok !


Cała porcja: 1933 kcal | 169g węgli | 36g białka | 120 g tłuszczu |
19 g błonnika
Składniki (6 dużych batoników):
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka płatków owsianych
błyskawicznych
- 1 małe jabłko
- garść orzechów włoskich
- garść orzeszków ziemnych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- cynamon, sól
Orzechy rozdrobnij w malakserze lub posiekaj nożem. Żurawinę pokrój na
mniejsze kawałki. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na papkę lub zblenduj.
W rondelku podgrzewaj olej kokosowy tylko do rozpuszczenia. Zdejmij z
ognia, dodaj miód i wymieszaj do połączenia. Do miski wrzuć wszystkie suche
składniki i dodaj do nich olej z miodem, jabłko, szczyptę soli i jeśli lubisz,
cynamon.
Dokładnie wymieszaj masę, aż wszystkie suche składniki połączą się z
mokrymi. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolej troszkę wody. Gotową masę przełóż
do naczynka, wyrównaj i mocno dociśnij łyżką. Naczynie wstaw do lodówki,
najlepiej na kilka godzin. Olej kokosowy po schłodzeniu usztywni masę i będzie
dało się ją pokroić na batoniki. Batony przechowuj w lodówce do kilku dni.
Smacznego!
Bajeczne! 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 💕
UsuńW sam raz na przekąskę do pracy:) Chętnie wypróbuje. Zastanawiam się też nad cateringiem dietetycznym od https://www.kuzniazdrowia.pl
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Jeśli chodzi o catering dietetyczny to według mnie to kapitalna sprawa zwłaszcza dla kogoś, kto nie ma czasu gotować albo nie ma głowy do samodzielnego wyliczania makro i mikro składników :) Zerknij sobie na catering Ewy Chodakowskiej https://bedietcatering.pl/krakow/. smacznie, zdrowo i kolorowo. Je się do syta i się chudnie :)
OdpowiedzUsuń