Orzechowe ciasteczka korzenne
Uwielbiam okres okołoświąteczny. Za każdym razem nie mogę uwierzyć, że coroczne oczekiwanie się kończy i już za chwilę będą Święta. To już najwyższy czas, żeby pomyśleć o wypiekach na świąteczny stół. Oprócz klasyki, takiej jak serniki, czy makowce najczęściej na naszych stołach lądują pierniczki. Jeśli jednak lubicie zmiany i eksperymentowanie w kuchni, mam dla Was przepis na nieco inne ciasteczka świąteczne.Ja w tym roku zamiast klasycznych pierników postanowiłam upiec orzechowe ciasteczka korzenne. Ciastka są mocno kruche, przyjemnie chrupią. Są bardzo aromatyczne, za sprawą dodatku masła orzechowego i przyprawy do piernika. Nie zawierają cukru i nie są przesadnie słodkie. Słodziwem jest w nich miód, który również nadaje ciastkom pyszny posmak. Mi te ciasteczka bardzo przypadły do gustu. Spróbujcie sami czy Wam też zasmakują ;)
Składniki:
- 100 g masła 82%
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4-5 łyżek miodu
- 1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie 1 szklanka mąki pszennej i 1/2 jaglanej)
- 1 łyżka jogurtu lub śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
Mąkę przesiej, dodaj kakao i przyprawę do piernika. Możesz jej dodać mniej lub więcej niż w przepisie, w zależności od tego jak bardzo korzenne ciasteczka chcesz uzyskać. Orzechy włoskie rozdrobnij w malakserze lub bardzo drobniutko posiekaj nożem i dodaj je do rozpuszczonego masła z miodem. Następnie wsyp suche składniki i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Jeśli masa jest zbyt krucha i się rozpada, dodaj teraz jogurt lub śmietanę. Krótko zagnieć ciasto, zawiń folią i włóż do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj kuleczki i spłaszcz dłonią lub specjalnym stempelkiem do ciastek. Ja z braku takich akcesoriów wymyśliłam, że wzorek stworzę tłuczkiem do mięsa. I wyszło całkiem nieźle. Kreatywność w kuchni to podstawa ;D Ciasteczka wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut. Zalecam zajrzeć do ciastek czy już nie są gotowe, bo bardzo szybko mogą się przypalić. Gotowe ciastka wystudź na kratce. I już, przyszedł czas na chrupanie!
Smacznego!
Oo, tak myślałam, że ten wzorek to z tłuczka 😁
OdpowiedzUsuńCiasto można zrobić wieczorem i zostawić na całą noc czy to już będzie za długo?
OdpowiedzUsuńMożna, będzie się z nim jeszcze lepiej pracowało :)
Usuń