Kremowy sernik z musem żurawinowym

Wiem, że Święta już za nami, ale sernika nigdy dość. Ten serniczek sprawdzi się idealnie także na inne okazje takie jak chociażby nadchodzący Sylwester, imieniny czy po prostu jako deser na leniwe weekendowe popołudnie.

Spód zrobiłam z maślanych herbatników z dodatkiem przyprawy korzennej, z której można zrezygnować. Masa serowa jest aksamitna i kremowa za sprawą dodanej śmietanki. Do masy dodałam też domową skórkę pomarańczową, żeby nadać jeszcze bardziej świąteczny akcent sernikowi. Na wierzch przygotowałam bardzo prostą konfiturę ze świeżej żurawiny, której lekko kwaskowy smak idealnie przełamuje kremowy i delikatny smak sera. Po prostu pycha !

sernik na spodzie korzennym, z żurawiną i skórką pomarańczową

Składniki:
Na spód:
  • 150 g maślanych herbatników
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Na masę serową:
  • 1 kg twarogu mielonego ( ja użyłam z wiaderka, ser powinien mieć zwartą konsystencję)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub ekstrakt waniliowy
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na mus:
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Składniki na masę serową wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. 
Masło podgrzej tylko do rozpuszczenia, wrzuć do misy malaksera wraz z pokruszonymi herbatnikami i przyprawą. Całość rozdrobnij. Masa powinna mieś konsystencję mokrego piasku. Spód wstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Na najniższą półkę wstaw naczynie z gorącą wodą. Sernik pieczony w ten sposób będzie piekł się równomiernie i nie opadnie.
Ser przełóż do dużej miski i utrzyj z cukrami na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj krótko tylko do połączenia, żeby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Wlej śmietankę i ponownie zmiksuj a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec wrzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką. Masę wylej na schłodzony spód, wstaw do piekarnika i piecz przez około 1 godz 15 min do półtorej godziny, aż boki sernika zaczną się lekko rumienić a środek lekko stężeje. Sernik zostaw do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy ostygnie wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc.
Żurawinę umyj i wrzuć do rondelka. Wsyp cukier, wlej sok z pomarańczy i troszkę wody. Podgrzewaj aż żurawina popęka a następnie rozgotuje się. Jeśli zacznie się przypalać, dolej wodę. Gotową konfiturę zblenduj na gładki mus i rozsmaruj na wierzchu schłodzonego sernika.

Smacznego!
sernik na spodzie korzennym z żurawiną

Komentarze

Popularne posty