Cytrynowe ciasteczka z wiórkami kokosowymi
Myślę, że w grudniu, nasze spożycie cukru znacząco wzrasta. Już od początku miesiąca sklepy kuszą nas kolorowymi, pięknymi słodyczami z motywem świątecznym. Ciężko się im oprzeć. I o ile potrafimy przejść obok nich obojętnie lub kupując nie zjemy całej torby cukierków na raz to jest okej. Ale czy nie lepiej zrobić coś samemu w domu. Wtedy możemy kontrolować, co dodajemy do środka i w jakich ilościach. Do prezentów na Mikołajki czy na Święta zazwyczaj dorzucamy jakieś kupne słodycze. O wiele lepiej będzie, gdy podarujemy komuś własnoręcznie przygotowane łakocie. Będzie to prezent naprawdę od serca i na pewno zostanie doceniony. A przy tym nie damy komuś zestawu sztucznych i niezdrowych dodatków w pakiecie. Zatem dziś daję Wam pomysł na pyszne kruche ciasteczka cytrynowe. Delikatne, ale bardzo aromatyczne. Dodatek wiórków nadaje kokosowy posmak. Takie ciasteczka możecie zawinąć w celofan, zawiązać wstążeczką i dać komuś jako prezent. Bardzo polecam :)
Składniki (ok. 18 ciastek):
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Piekarnik rozgrzej do 180°C, funkcja góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z zimnej masy formuj kulki i rozpłaszcz je dłonią. Ciasteczka piecz przez ok. 15 minut, aż delikatnie się zrumienią. Na ostudzone ciasteczka możesz nałożyć lukier cytrynowy. Wystarczy zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Na 1 szklankę pudru dodajemy około 3 łyżek soku, w zależności od tego jaką konsystencje lukru chcemy uzyskać.
Smacznego!

Komentarze
Prześlij komentarz