Miodowe muffinki pomarańczowe
Muffinki są jednym z łatwiejszych do wykonania deserów. Wystarczy w jednej misce zmieszać ze sobą suche składniki, w drugiej mokre a następnie obie części połączyć ze sobą. Kombinacji składników może być wiele. Można robić muffinki na maśle albo na oleju, z dodatkiem mleka lub jogurtu czy maślanki. I tak dalej. Każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy uzyskać kompletnie różne smaki, ale za każdym razem babeczki wyjdą pyszne.
Moją dzisiejszą propozycją są muffinki pomarańczowe. Zrobione na maślance i oleju, a więc jest to lżejsza wersja. Słodkie za sprawą miodu i aromatyczne dzięki skórce pomarańczy. Po prostu pyszne! Wierzch można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i kilku kropli soku z pomarańczy lub cytryny. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
W całej porcji: 1584 kcal | 161g węgli | 36g białka | 88,5g tłuszczu
Składniki (na 7 babeczek):
Suche:
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 5 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 3 łyżki miodu
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz