Miodowe muffinki pomarańczowe

Muffinki są jednym z łatwiejszych do wykonania deserów. Wystarczy w jednej misce zmieszać ze sobą suche składniki, w drugiej mokre a następnie obie części połączyć ze sobą. Kombinacji składników może być wiele. Można robić muffinki na maśle albo na oleju, z dodatkiem mleka lub jogurtu czy maślanki. I tak dalej. Każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy uzyskać kompletnie różne smaki, ale za każdym razem babeczki wyjdą pyszne.

Moją dzisiejszą propozycją są muffinki pomarańczowe. Zrobione na maślance i oleju, a więc jest to lżejsza wersja. Słodkie za sprawą miodu i aromatyczne dzięki skórce pomarańczy. Po prostu pyszne! Wierzch można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i kilku kropli soku z pomarańczy lub cytryny. Zachęcam do wypróbowania  przepisu :) 


W całej porcji: 1584 kcal | 161g węgli | 36g białka | 88,5g tłuszczu

Składniki (na 7 babeczek):
Suche:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
Mokre:
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
Mąkę przesiej i wymieszaj z resztą suchych składników. W drugiej misce, przy pomocą trzepaczki lub widelca połącz ze sobą mokre składniki. Do płynnej masy dodaj zawartość pierwszej miski i wymieszaj krótko tylko do połączenia się składników. Masę przelej do foremek do ok 3/4 wysokości i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 20-25 minut to lekkiego zarumieniena na wierzchu. Gotowe muffiny możesz polać lukrem, ozdobić ulubionym kremem albo jeść po prostu same, bez żadnych dodatków! 

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty