Makaron z pieczarkami, cukinią i serem pleśniowym

Dzień dobry! Choć nie wiem czy taki dobry bo zimny i ponury. Zimy nie przeskoczymy :| Ale to danie na pewno poprawi Wam humor. Dzisiaj przychodzę z przepisem na naprawdę prosty i szybki makaron z sosem pieczarkowym z cukinią i serem pleśniowym. Połączenie makaronu i sera - taak, chyba nie ma takiej osoby która go nie lubi. Ja ser uwielbiam, praktycznie każdy rodzaj i pod każdą postacią. A makaron mogłabym jeść codziennie. Dlatego takie dania chociaż odrobinę są w stanie poprawić mi humor w dni takie jak dziś. Mam nadzieję, że Wam też. Sami się przekonajcie!

makaron z pieczarkami i serem

W 1 porcji (bez makaronu) około: 200 kcal | 13 g węgli | 13 g białka | 10 g tłuszczu 

Składniki (na 2 porcje):
  • 6 pieczarek
  • kawałek cukinii- ok. 10 cm
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g dowolnego sera z przerostem pleśni
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: np. sól, pieprz, czosnek, kurkuma
  • ulubiony makaron
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Plastry cukinii pokrój na ćwiartki a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i smaż aż się zeszli. Dodaj cukinię i smaż pod przykryciem aż zmięknie. Następnie wrzuć pieczarki i smaż bez przykrycia aż się zrumienią. Wtedy dodaj czosnek i po chwili zdejmij z ognia. Wtedy dodaj jogurt i wymieszaj całość. Wsyp wszystkie przyprawy, dodaj ugotowany makaron i pokruszony ser i ponownie podgrzewaj aż do rozpuszczenia sera. 

Smacznego!

makaron z sosem pieczarkowym i serem

Komentarze

Popularne posty