Jesienna zupa krem z soczewicą i pomidorami

Nadszedł czas, żeby włączyć do diety rozgrzewające dania, które pomogą przetrwać nam zimę. Dzisiaj przepis na bardzo aromatyczną, gęstą zupę z soczewicą, pomidorami, papryką i dynią.

Odkąd pamiętam, sceptycznie podchodziłam do zupy jako obiadu. Jestem z tych osób, które lubią zjeść coś "konkretnego". Jednak od jakiegoś czasu trochę się z nimi zaprzyjaźniłam, bo odkryłam, że można zrobić naprawdę pyszną i pożywną zupę, która nasyci nas na dłuższy czas.  Jest to przy okazji bardzo dobry sposób na przemycenie dużej ilości warzyw a co za tym idzie, cennych składników odżywczych. Ten przepis będzie idealny na chłodne dni. Zupa jest, gęsta, kremowa i bardzo aromatyczna. Ma właściwości rozgrzewające za sprawą imbiru i dodanych przypraw. Bardzo polecam ! 

Zupa krem z soczewicą
Składniki:
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów 
  • 1/2 papryki
  • 1/4 dyni hokkaido
  • kawałek imbiru świeżego (ok.2 cm)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek, kurkuma, kmin rzymski
Soczewicę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć przygotowane składniki i przesmaż je chwilę. Paprykę i dynię pokrój drobno i dodaj na patelnię. Smaż przez 5 minut. Następnie wlej pomidory wraz z sokiem, dodaj soczewicę i podlej całość ok. 1,5 szklanki wody. Gotuj zupę aż soczewica i warzywa zmiękną, czyli przez około 20-25 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta,dodaj jeszcze trochę wody. Pod koniec wsyp wszystkie przyprawy, wedle uznania.  Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Podawaj z jogurtem, pestkami dyni, słonecznika lub grzankami. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty