Zupa krem z brokułem i kalafiorem
Zima się zbliża a więc zaczyna się sezon na rozgrzewające dania. Moja dzisiejsza propozycja to bardzo szybka i banalna w wykonaniu zupa krem z brokułem i kalafiorem. Lekko pikantna za sprawą dużej ilości przypraw.
Tak naprawdę zupę krem można zrobić na milion sposobów. Bierzemy dowolne warzywa, bulion, gotujemy, blendujemy i mamy gotowy posiłek. Przepisów może być tyle ile ludzi na świecie. A więc bez zbędnego przedłużania, poniżej podaję Wam jeden z moich pomysłów.
Tak naprawdę zupę krem można zrobić na milion sposobów. Bierzemy dowolne warzywa, bulion, gotujemy, blendujemy i mamy gotowy posiłek. Przepisów może być tyle ile ludzi na świecie. A więc bez zbędnego przedłużania, poniżej podaję Wam jeden z moich pomysłów.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 szklanka różyczek kalafiora (mrożonych lub świeżych)
- 1 szklanka różyczek brokułu (mrożonych lub świeżych)
- 1 marchewka
- kawałek pora
- mała cebula
- bulion lub gorąca woda
- przyprawy: sól,pieprz, czosnek,kurkuma,curry,papryka słodka i ostra
Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka wraz z brokułem i kalafiorem.
Całość zalej gorącym bulionem lub wodą, tak, aby zakryć warzywa. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj do miękkości warzyw, czyli około 20 minut. Lekko ostygniętą zupę zblenduj na gładko. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub serem feta.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz