Ciastka z czekoladą, orzechami i żurawiną

Kto nie zna amerykańskich ciasteczek Chocolate Chip Cookies? Dzięki pomysłowi dodania kawałków czekolady przez Ruth Graves Wakefield do swoich ciastek, od 1938 roku możemy cieszyć się tym pysznym połączeniem smaków. Nie mogę sobie wyobrazić, jak ludzie żyli przed tym odkryciem ? :D

W Polsce znane pod nazwą "Pieguski". Pyszne maślane ciasteczka, kruche ale rozpływające się w ustach, pełne kawałków czekolady. U mnie w nieco zmienionej wersji- z czekoladą mleczną, orzechami włoskimi i żurawiną. Można zamiast włoskich dodać orzechy ziemne a zamiast żurawiny rodzynki. Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu! Dajcie znać czy wy też je kochacie tak jak ja :)

Składniki (ok.20 ciastek):
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła (wyjąć z lodówki pół godziny wcześniej)
  • 2/3 szklanki cukru ( można pół na pół biały z brązowym)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub ziemnych
  • garść suszonej żurawiny
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z sodą i solą a następnie dodaj do mokrych składników i miksuj aż dokładnie się połączą. Do masy wrzuć pokrojoną w kostkę czekoladę, posiekane orzechy i żurawinę.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki i układaj na blaszce, zostawiając odstępy. Następnie każdą kulkę rozpłaszcz dłonią.
Ciastka piecz około 15 minut, w zależności od piekarnika. Muszą lekko zbrązowieć, ale będą miękkie- twardnieją dopiero po ostygnięciu.
Smacznego !

Kruche ciastka, czekolada, orzechy,żurawina, pieguski, chocolate chip cookies

Komentarze

Popularne posty