SPAGHETTI Z SOCZEWICĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Dzisiaj pomysł pyszny obiad . Wszyscy kochamy dania z makaronem i wcale nie musimy się ich obawiać, bo można je przygotować naprawdę zdrowo ! Spaghetti z pomidorowym sosem z soczewicą, pieczarkami i serem pleśniowym to jeden z moich ulubionych przepisów. Aromatyczny, wyrazisty i lekko pikantny sos podany z ulubionym makaronem spaghetti. Pycha!

Makaron spaghetti z soczewicą i serem pleśniowym
Składniki (2-3 porcje):
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera pleśniowego (u mnie z niebieską pleśnią)+ do posypania po wierzchu
  • przyprawy: sól,pieprz, papryka słodka, papryka ostra,papryka wędzona, bazylia, oregano
  • makaron spaghetti (u mnie kukurydziany)
Soczewicę przepłucz dokładnie zimną wodą. W rondelku zagotuj szklankę wody. Wrzuć soczewicę i gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania posól do smaku.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i smaż do zbrązowienia. Czosnek zgnieć lub drobno posiekaj i smaż z pozostałymi składnikami tylko przez chwilę, żeby się nie spalił. 
Całość zalej pomidorami w sosie, dodaj koncentrat i dolej trochę wody, aby pomidory zdążyły się rozgotować. Dodaj wszystkie przyprawy. Polecam użyć dość sporej ilości, wtedy sos będzie bardziej aromatyczny. Duś pod przykryciem do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać (około 10 minut) Wtedy wrzuć ugotowaną soczewicę i gotuj sos aż soczewica zmięknie. Jeśli trzeba, dolewaj wodę. Pod koniec wsyp pokruszony ser i podgrzewaj całość do jego rozpuszczenia. 
Ugotowany makaron przełóż do sosu, wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj, żeby składniki się połączyły. Podawaj posypane pokruszonym serem pleśniowym. 

Smacznego!

Makaron spaghetti z soczewicą i serem pleśniowym

Makaron spaghetti z soczewicą i serem pleśniowym

Makaron spaghetti z soczewicą i serem pleśniowym

Komentarze

Popularne posty